www.lahjakirjat.info
Etusivu
Kirjat
Vanhaa tunnelmaa Kotkassa
Design Markku Salo
About books in English
Svenska
Kuvia Finland/Helsinki kirjoista
Yhteystiedot
Kahvi/Kaffe
Finland
Viini
Suomalainen Joulu
Kraft Team Oy & Miirunen Oy
Kahvi/Kaffe"Vuonna 1657 ilmestyneen ruotsalaisdokumentin mukaan ruotsalainen diplomaatti Clas Brorson Rålamb maistoi ensi kerran kahvia vieraillessaan Turkin sulttaanin hovissa. Hän kuvasi kokemustaan näin: "Kahvi on pavuista keitetty juoma, jota he nauttivat viinan sijasta. Jos sitä ei hörppää varoen, polttaa suunsa, ja siitä hän (turkkilainen visiiri) varoittelikin ja pyysi katsomaan juontiaan. Se oli muuten pahan makuista ja muistutti paistetuista herneistä tehtyä lientä."

Vaikka ensikokemukset kahvista eivät olleetkaan kovin vakuuttavia, tuotiin kahvipapuja Göteborgiin vuonna 1685 puoli kiloa ja Tukholmaan vuonna 1695 kaksikymmentäviisi kiloa. Vuoden 1688 apteekkitavaraluetteloon kahvi oli merkitty lääkeaineeksi. Turkissa oleskellessaan Kaarle XII ihastui kahviin, ja kuninkaan hoviin palkattiinkin kaksi turkkilaista kahvinkeittäjää. Kahvin vaiherikas historia Pohjolassa oli alkanut."

(Ote kirjan takakannesta: Kaari Utrio & Kai Linnilä: Kahvi, Kraft Team Oy, 2010)

Kahvi on hyvin suosittu juoma ympäri maailman, ja meillä Suomessa sitä juodaan suhteellisesti kaikkein eniten, noin 50 miljoonaa kiloa vuosittain. Kahvi on vahvasti mukana lähes jokaisen suomalaisen elämässä, niin arkipäivinä kuin juhlahetkinäkin.


Kirja onkin loistava liikelahja, koska se sopii annettavaksi melkein kenelle tahansa. Tunnustusta saaneet kirjailijat
Kaari Utrio ja Kai Linnilä ovat tällä kertaa paneutuneet kahvin historiaan. Lisäksi kirjaan on koottu perustietoa kahvista. Tuo osuus ei ammattilaiselle ehkä anna mitään uutta, mutta tavalliselle kahvinjuojalle se valottaa hieman kahvinvalmistuksen vaativia työvaiheita. Kirjassa on upea kuvitus, ja asiapitoisen tekstin lomaan on kerätty herkullisia kahvireseptejä. Tämä on kirja, jota varmasti luetaan ja katsellaan yhä uudelleen. 
 

  • painettu Suomessa
  • ei myydä kirjakaupoissa
  • 84 laadukasta kuvaa, 87 sivua
  • toimitetaan kartonkisessa postituspakkauksessa
  • hinta 26,80 €/kpl + alv 10 % + postituskulut
  • tuotetta on varastossa

Tommi Aitio kirjoitti Kahvi-kirjasta Kauppalehden Optiossa 16/2010 (ilm. 14.10.2010):

"Kulttuurihistorian tunnettujen tietäjien Kaari Utrion ja Kai Linnilän sympaattinen kahvikirja valottaa suomalaisten rakastaman mustan kullan maailmanhistoriaa ja tapahistoriaa. Häkellyttäviä ovat mm. kuvaukset siitä, kuinka 1700-luvun puolivälissä kahvi kävi läpi monia kieltolakeja siinä missä paloviinakin - kahvia kun pidettiin ylettömänä ylellisyystuotteena, jonka uskottiin ajavan ihmiset moraaliseen ja taloudelliseen vararikkoon."

"Kauniisti kuvitettu Kahvi hallitsee teorian ohella käytännön. Lattet ja macchiatot osaamme valmistaa ilman kirjallista apua, mutta pannukahviohjeet ja seitsenportainen malli onnistuneiden metsäkahvien keittoon edustavat arvokasta tietokapitaalia kaupunkilaisille."Kaffe

"I sin bok Kort Beskriffning om thet som wid then Constantinopolitanska Resan är föreluppt från år 1679 beskriver det kungliga svenska sändebudet Clas Brorson Rålamb sina erfarenheter så här: "Café, ett slags drick hos Turkarne tilredes aff ett slags Erter ifrån Egypten och som sörplas in emellan läpparne sjudande hett." Vesiren i Silistra "lät hämta café och lärde migh huru iagh skulle dricka thet förutan att brenna migh. Det är eljest illa smakande, lika som det vore lag av stekte Erter."

Rålamb, som reste till Konstantinopel 1657, är den första svensk som skrivit om kaffe. Även om de första nordiska erfarenheterna av kaffe inte var särdeles övertygande infördes de första kaffebönorna till Sverige år 1685. Då har tullen i Göterborg bokfört den första införseln av ett halvt kilo kaffe och till Stockholm importerades tjugofem kilo år 1695. År 1688 upptogs kaffe som medicinskt verksamt i den svenska farmakopén. I samband med flykten till och vistelsen i Turkiet blev Karl XII förtjust i drycken och det heter att han tog med sig en kaffekokare från Turkiet när han återvände till Sverige år 1714. Kaffets mångskiftande nordiska historia hade inletts."

(Kaari Utrio & Kai Linnilä: Kaffe, Kraft Team Oy, 2010, översättning Mårten Westö och Katarina Torvalds-Wiik)
  • tryckt i Finland
  • 84 bilder av god kvalitet, 87 sidor
  • levereras i en pappförpackning
  • pris 26,80 €/st + moms 10 % + expeditionskostnader 
Etusivu
Kirjat
Vanhaa tunnelmaa Kotkassa
Design Markku Salo
About books in English
Svenska
Kuvia Finland/Helsinki kirjoista
Yhteystiedot